Tältä nettisivulta löydät tietoa ja erilaisia artikkeleita koirista sekä koirien juoksukilpailuista.

Miten koirat parantavat elämämme laatua? Mitä ovat koirien juoksukilpailut? Mitä ovat koiranäyttelyt? Mitä asioita tulee ottaa huomioon, kun on hankkimassa koiraa? Näihin kysymyksiin saat vastauksia artikkeleistamme. Mutta ensin hieman yleistietoa koirista.

Koirien historia

Koirien uskotaan olevan susien jälkeläisiä. Ensimmäisen kosketuksen ihmisen ja suden välillä uskotaan tapahtuneen noin 10-15 000 vuotta sitten. Ei tiedetä, kumpi teki aloitteen lähestymisessä, mutta kumpikin kuitenkin hyötyi tästä suhteesta: ihmiset käyttivät susia metsästyksessä, pitämään ryhmiä yhdessä ja varoittamaan vihollisia. Ihminen taas oli vastuussa susien ruokkimisesta.

Sudet ovat sosiaalisia eläimiä. Kuten ihmiset, ne elävät ryhmissä (eli laumoissa) ja niillä on sosiaalisia statuksia. Joku lauman jäsen toimii ryhmän johtajana. Tämä teki sudesta hyvän kumppanin ihmiselle, koska sudet hyväksyivät ihmisen johtajanaan. Susien käyttäyminen ja ulkonäkö alkoivatkin vuosien saatossa hiljalleen muuttua.

Koirien omistaminen lemmikkeinä

Pitkään koirien omistajina olivat vain sellaiset ihmiset jotka kuuluivat ylempään luokkaan.

Muinaisesta Egyptistä peräisin olevat seinämaalaukset kuvaavat faaraoita joilla oli lemmikkeinä koiria. Kreikkalaisilla sekä roomalaisilla aatelisilla oli myös lemmikkeinä koiria. Koirilla, jotka olivat kiinalaisten keisarien omistamia, sanotaan jopa olleen omia ihmispalvelijoita.

Euroopassa koiria alettiin pitää lemmikkeinä vasta 1200-1400 -luvuilla, jolloin lemmikkien omistamisesta tuli trendi aristokraattien ja vanhempien pappien keskuudessa. Jalot neidit pitivät sylikoiria, kun taas miehillä oli koiria, joita käytettiin lähinnä metsästyksessä.

Lemmikkien omistamista keskiluokassa ei katsottu hyvällä Euroopassa ennen 1700 -lukua, jolloin keskiluokkaiset ihmiset alkoivat hankkia koiria lemmikeiksi. Tapa yleistyi oikeastaan vasta 1800 -luvun puolivälin jälkeen, kun kennelklubi (The Kennel Club) perustettiin 1873 viktoriaanien toimesta.

Tänä päivänä jotkut pitävät koiria apunaan esimerkiksi opaskoirana, toiset harrastuskoirana tai näyttelykoirana, mutta suurimmaksi osaksi koirat ovat ihmisillä seurakoirina ja parantamassa elämänlaatuamme. (Katso lisää artikkelista “Miten koirat parantavat elämänlaatuamme”).

Hauskoja faktoja koirista

  • Koiria on 150 eri rotua. Nämä rodut jakautuvat eri alalajeihin kuten seurakoirat, vahtikoirat, metsästyskoirat, paariakoirat eli alkukantaiset koirat, paimenkoirat ja rekikoirat
  • Koirien koko voi vaihdella paljon 70 kiloisesta tanskandogista kilon painavaan chihuahuaan
  • Moni luulee, että koirien hikoilu tapahtuu sylkeä erittämällä ja siksi ne läähättävät. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä tutkitumusten mukaan koirat hikoilevat tassujensa kautta
  • Koirilla ei ole yhtä paljon makuhermoja, kuin ihmisillä. Koirilla niitä on noin 1 700, ihmisillä 9 000. Mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö koirat nauttisi ruoastaan. Niillä on jopa 200 miljoonaa hajuaistin reseptoria kun taas ihmisillä on vain 5 miljoonaa, eli koirilla niitä on 40 -kertainen määrä ihmiseen verrattuna
  • Aikuisella koiralla on 42 hammasta. Siis 10 enemmän kuin ihmisellä
  • Jos koiria ei kastroida tai steriloida, naaraskoira, hänen kumppaninsa ja niiden jälkeläiset voivat tuottaa jopa 67 000 koiraa 6 vuoden aikana
  • Greyhoundien nopeus voi olla jopa 70 kilometriä tunnissa
  • Kun koiranpentu syntyy, se on kuuro, sokea ja hampaaton
  • Koiran älykkyys on noin 2 vuotta vanhan ihmisen tasolla
  • Koiran “viikset” auttavat sitä näkemään pimeässä. Ne havaitsevat pieniäkin muutoksia ilmavirroissa ja aistivat lähistöllä liikkuvien asioiden koon, muodon ja nopeuden
  • Koirat voivat kuulla jopa neljä kertaa kauemmas kuin ihmiset. Ne kuulevat korkeampia ääniä, noin 67 hertsistä 45 000 hertsiin. Ihmiset kuulevat 64 hertsistä 23 000 hertsiin. Mutta kummallakin korkeampien äänien kuulemisen kyky heikkenee iän myötä.

Monille koirat ovat osa perhettä. Onkin korkea aika sille, että myös koirat saavat nauttia hyvästä elämästä ja hieman luksuksestakin. Asioista joita monet ihmiset pitävät itsestäänselvyytenä.