Koira on ihmisen paras ystävä. Näin sanovat monet. Mutta mitä se oikeasti vaatii, jos haluaa huolehtia näistä karvaturreista? Tästä artikkelista löydät hyödyllistä tietoa, ja faktoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen koiran hankkimista.

Pystytkö sitoutumaan?

Jos olet kiireinen ihminen, kannattaa ensin miettiä, onko sinulla todella aikaa huolehtia uudesta karvaisesta kaveristasi. Niitä pitää käyttää ulkona tarpeilla, ne pitää ruokkia ja niille pitää muistaa pitää seuraa. Jos sinulla ei ole näille aikaa, kannattaa ehkä harkita lemmikkiä, jonka eteen ei tarvi nähdä niin paljon vaivaa, kuten esimerkiksi kala.

Sopiiko juuri tämä rotu sinulle?

Koiran valinta söpöyden tai suosion perusteella ei ole aina oikea ratkaisu. Nämä koirat saattavat sitten päätyä eläinkotiin, kun koira osoittautuukin olemaan liian energinen, liian työläs tai muuta sellaista.

Kannattaa perehtyä siihen rotuun, minkä hankkimista harkitset ja jos tämä rotu ei sovi sinulle, ole valmis hankkimaan jonkin muun rotuinen koira. Muista kysyä paljon kysymyksiä lemmikistä sen omistajalta. Hyvä esimerkki koirarotujen yllätyksistä ovat chihuahuat. Vaikka ne ovatkin söpöjä, mahtuvat pieneenkin asuntoon ja niiden eteen ei tarvitse välttämättä nähdä niin paljon vaivaa, kuin muiden rotujen eteen, chihuahuat eivät ole kovin lapsiystävällisiä. Niiden on tiedetty purevan lapsia ilman paljoa yllytystä. Jos sinulla on siis pieniä lapsia, tämä rotu ei sopisi sinulle. Etsi siis rodusta, jota olet hankkimassa, paljon tietoa, ja kysele ihmisiltä jotka omistavat sen rotuisen koiran, minkälainen hänen koiransa on ollut. Myös koiran ikää kannattaa miettiä. Koiranpennut saattavat olla työläämpiä, kuin jo aikuiset koirat.

Tee kodistasi koiraystävällinen

Tiesitkö. että koirat eivät voi syödä suklaata, tai xylitolia? Nämä voivat olla myrkyllisiä pienissäkin määrin koiralle. Tee siis kodistasi koiraystävällinen paikka, ja älä jätä mitään, mitä koira ei voi tai ei saa syödä, lojumaan nurkkiin.

Koirat myös saattavat syödä esineitä, jotka eivät edes ole syötäviä. Kannattaa siis tarkistaa kotisi kaikenlaisten uhkien varalta, joista voisi olla haittaa uudelle koirallesi. Esimerkiksi voidetuubit, pullot, joissa on kemikaaleja, pienet lelut ja muut sellaiset kannattaa laittaa semmoisiin paikkoihin, jonne koira ei pääse.

Myös pihalla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä kasveja tai esineitä joita koira voisi syödä. On siis erittäin tärkeää käydä kotisi ja pihasi läpi ennen kuin tuot uuden koirasi kotiisi.

Koiran ruoat

Kun olet hankkinut koiran, ja on aika ruokkia se, sinulla pitäisi olla kunnollista ruokaa. Kaikki koiran ruoat eivät nimittäin ole samanlaisia. Tietyille roduille ja eri ikäisille koirille sopivat erilaiset ruoat. Esimerkiksi joillekin voi syöttää jopa raakaa koirien jauhelihaa. Toisille taas ei. Tee siis tästäkin hieman tutkimuksia ja etsi juuri sinun rodullesi paras ravinto.

Kouluta koiraasi

Koiran koulutus kannattaa aloittaa heti. Tee heti selväksi, että sisälle ei voi tehdä tarpeitaan, ja että, hänen pitäisi osata pyytää päästä ulos. Jos et halua koiraasi samaan sänkyyn tai sohvallesi, kannattaa sekin tehdä selväksi. Koirat voivat olla yllättävän röyhkeitä ja jos annat hänen tehdä jotain näistä asioista alusta lähtien, koira oppii siihen ja ei usko enää käskyjä, kun on jo tottunut tekemään asiat hänen tavallaan.