Mitä harrastaisi koiran kanssa? Ihan ensimmäisenä ei välttämättä tule mieleen kilpajuoksu; nimenomaan harrastuksena. Ensinnäkin siinä juoksevat vain koirat ja laji mielletään usein vain viihteeksi, jota eliitti seuraa.

Juoksukilpailuista ehdottomasti suosituimmat ovat vinttikoirien juoksukilpailut. Vinttikoirat ovat pitkiä ja linjakkaita, joten ne sopivat juoksuun aerodynamiikkansa puolesta. Vinttikoirat on alkujaan jalostettu metsästyskoiriksi, mutta myöhemmin niitä on jalostettu nimenomaan kilpajuoksuun. Nopeimmat vinttikoirat juoksevat jopa 80 km/h.

Juoksukilpailun kulku on varsin yksinkertainen: koirat päästetään yhtäaikaa aitauksesta ja ne juoksevat radan ympäri jahdaten jotain viehettä. Tämä voi olla vaikkapa kaidetta pitkin menevä kauko-ohjattava jänis. Muinaisessa Egyptissä, josta koirien juoksukilpailut nykytiedon valossa ovat lähtöisin, oli tapana, että kaksi koiraa kilpailee keskenään jahdaten elävää jänistä maasto-olosuhteissa.

Kun elävä viehe vaihtui narussa vedettävään nukkeen 1870-luvulla, kiinnostus lajiin lässähti. 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa kehitettiin nykymuotoinen ovaalinmuotoinen rata, jossa koirat jahtasivat kaidetta pitkin menevää viehettä. Tämäkään ei kerännyt suurta huomiota aluksi, mutta 1920-luvun työväenluokka innostui varsinkin juoksukilpailujen ympärille muodostuneista vedonlyönnin mahdollisuuksista.

Ensimmäiset vinttikoirien juoksukilpailut järjestettiin Suomessa 1953. Myös Suomessa kilpailuissa liikkuu jonkin verran rahallisia panoksia, mutta ei läheskään niin suuria kuin vaikkapa Englannissa tai USA:ssa. Sen sijaan suomalaiset suosivat niin sanottua kahvitotoa: lopputuloksen oikein arvanneiden kesken arvottiin tavarapalkinto; yleensä kahvia.

Missä voi harrastaa?

Jos sinua kiinnostaa koirien kilpajuoksu, paras mahdollinen rotu siihen on vinttikoira. Näiden koirien omistajilla on laajimmat verkostot kilpajuoksun saralla niin Suomessa kuin ulkomailla.

Suomen Vinttikoiraliitto on standardoinut kilpailun säännöt ja lähtötason. Kilpailuihin kuuluvat alue-, rata- ja maastokokeet. Radalla kilpaillaan kuten edellä mainittiin: jahdaten leikkipupua ovaalinmallisella radalla. Maastossa koirat kilpailevat yksin tai pareissa maastoradalla, joka on usein mutkainen, mutta tässäkin jahdataan viehettä. Tuomarit antavat suoritusten perusteella pisteitä ja eniten pisteitä saanut voittaa. Aluekokeissa pieni joukko koiria kisaa yhdessä metsästäen alueella liikkuvaa viehettä. Tämä on uusin kilpailun muoto vinttikoirilla.

Suomen Vinttikoiraliitto rohkaisee kaikkia halukkaita tulemaan mukaan ja on julkaissut kattavan tietopaketin aloittelevalle harrastajalle. Tavoitteena on tarjota mielekäs harrastus, josta nauttivat sekä koira että omistajakin.