Monelle koira on tärkeä ystävä ja kumppani arjessa. Koira on läsnä silloinkin, kun asiat ovat huonosti ja monille onkin tuttua käpertyä koiran kanssa sohvalle ja piristää omaa päivää uskollisen ystävän seurassa. Koiran hyvinvointiin kannattaakin satsata ja erityisesti sairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää. Mahdollistaakseen rakkaan ystävänsä hyvän olon, kannattaa huolehtia vähintäänkin seuraavista asioista.

Vaadittavat rokotukset

Rokotukset ovat tärkeitä kaikille koirille ja ne auttavat ehkäisemään sairauksia ja siten lisäävät koirien hyvinvointia. Erityisesti rokotukset kannattaa muistaa, jos kyseessä on kilpaileva koira, joka osallistuu esimerkiksi koirien juoksukilpailuun tai koiranäyttelyyn. Monet kisoja järjestävät tahot vaativat rokotustodistuksen, ennen kuin koiran on mahdollista kilpailla. Vaihtoehtoisesti kilpailut on tarkoitettu vain jonkin tietyn järjestön jäsenille, johon päästäkseen koiranomistajan on osoitettava, että koira on rokotettu asianmukaisesti.

Koiran rokotukset ovat tärkeitä sekä oman koiran että myös muiden kannalta. Rokotettu koira on turvassa yleisiltä koirien sairauksilta, eikä myöskään pääse siten tartuttamaan niitä muihin. Onkin siis täysin perusteltua, että koirilta vaaditaan rokotustodistus tilanteissa, joissa koira kohtaa runsaasti muita eläimiä ja ihmisiä.

Riittävä lepo ja aktiivisuus

Kaikki koirat tarvitsevat aktiviteetteja ja liikuntaa. Osalla riittävät kevyet kävelylenkit ja ihmisen tai toisen koiran seura. Osa taas kaipaa myös paljon muuta, kuten erilaista aivojumppaa. Oli koiran aktiivisuustaso mikä tahansa, on ihmisen huolehdittava siitä, että se on tasapainossa. Koiraa ei saa ylirasittaa, eikä koira itse välttämättä osaa ilmaista olevansa väsynyt tai toisaalta kaipaavansa enemmän tekemistä. Ihmisille on tuttua parantaa mielialaa koiran avulla, mutta myös koira tarvitsee toisinaan piristystä. Liiallinen passiivisuus voi johtaa lihomiseen ja ikävystymiseen, joten ihmisen on tarkkailtava koiran vointia ja huolehdittava liikunnan ja levon tasapainosta.

Oikea ruokavalio

Aivan, kuten ihmisilläkin, ruokavalio on tärkeässä osassa koiran terveyttä ja siinä on huomioitava ravinnontarpeen lisäksi myös esimerkiksi mahdolliset allergiat. Mikäli koiralla on outoja oireita esimerkiksi ihossa tai ruoansulatuksessa, saattaa syy löytyä allergiasta ja koira on vietävä eläinlääkärille oireiden selvittämiseksi. Omistajan on hyvä huolehtia ruokavalion riittävyydestä ja oikeasta tasapainosta, mikäli kyseessä on erityisen aktiivisesti liikkuva koira. Koira tarvitsee riittävän energiamäärän, mutta myös oikeanlaista ruokaa kyetäkseen parhaaseen suoritukseen kisatilanteissa.