Koira on ihmiselle tärkeä kumppani ja moni myös mielellään matkustaa yhdessä koiran kanssa. Toisinaan matkat suuntautuvat erilaisiin koiratapahtumiin, kuten kisoihin tai messuille. Koiran voi kuitenkin ottaa mukaan myös lomamatkalle ja koira usein nauttiikin siitä, että pääsee perheen mukana kohti uusia paikkoja. Koiran kanssa matkustaessa on kuitenkin hyvä huomioida tiettyjä erikoisuuksia, joita matkustaessa voi tulla vastaan, olivat suuntana sitten koiranäyttelyt tai matka kesämökille.

Matka on koiralle stressaava

Vaikka koira varmasti nauttiikin siitä, että pääsee viettämään aikaa oman perheensä ja laumansa kanssa, on kyseessä aina uusi ja sitä kautta myös stressaava tilanne. Omistajan tulee huomioida tämä ja pyrkiä myös vähentämään koirakumppaninsa stressiä eri tavoin. Erityisen ahdistavia voivat olla tilanteet, missä koira joutuu erilleen omistajasta, esimerkiksi erillisessä kopassa matkustaminen lentokoneessa. Näitä kannattaakin pyrkiä mahdollisuuksien mukaan välttämään ja harkita myös lääkitystä, mikäli vaikuttaa siltä, että koira on ahdistuvaa sorttia.

Myös muissa kulkuvälineissä tulee huomioida se, että ne voivat olla hajuineen ja uusine äänineen koiralle hyvin stimuloivia ja sitä kautta stressaavia. Automatkoillakin on hyvä pysähtyä välillä ja antaa koiran jaloitella ja juoda vettä. Kannattaa kiinnittää myös huomiota siihen, että koira saattaa voida pahoin autossa.

Matkalla voi sattua ja tapahtua

Yleensä matkat mökille tai koiranäyttelyihin ovat melko turvallisia, mutta mikäli koiran kanssa suuntaa esimerkiksi vaeltamaan, on loukkaantumisriski hyvä pitää mielessä. Mikäli matka suuntautuu kauas lähimmästä eläinlääkäristä, on hyvä pakata mukaan myös joitakin olennaisimpia ensiaputarvikkeita koiralle. Vaelluksella saattaa tulla haavoja, ampiaisenpistoja, kyynpuremia, nestehukkaa, tai koira voi myös sairastua. Ihminen on velvollinen huolehtimaan koirasta myös luonnossa.

Ulkomailla eri säännöt

EU-alueella on vapaa liikkuvuus, mutta mikäli koiran kanssa suuntaa rajojen ulkopuolelle, kannattaa selvittää etukäteen mitä vaaditaan, että koiran saa tuoda rajan yli. Koira kannattaa ennen matkaa käyttää eläinlääkärin terveystarkastuksessa. Samalla voi ostaa koiralle passin, jossa vahvistetaan, että koira on saanut tarvittavat rokotukset ja on terve. Mikäli koiralla on lääkitys, tulee ihmisen selvittää etukäteen, onko lääkettä saatavilla kohdemaasta, vai täytyykö sitä hankkia riittävästi ennen lähtöä matkan ajaksi.