Koiranäyttelyt ovat yksi osa koiraharrastusta. Innokkaimmat koiranomistajat matkustavat pitkiäkin matkoja sillä koiranäyttelyitä järjestetään ympäri maailmaa.

Koiranäyttelyt Suomessa

Suomessa koiranäyttelyitä järjestävät mm. eri rotujen järjestöt ja yhdistykset, Suomen Kennelliitto ja sen jäsenyhdistykset. Virallisia koiranäyttelyitä järjestetään Suomessa vuosittain yli 200. Ne ovat Suomen Kennelliiton hyväksymiä ja niihin osallistuvien koirien on oltava puhdasrotuisia, rekisteröityjä ja tunnistusmerkittyjä. Koiranäyttelyiden tarkoitus on edistää koirien jalostusta ja kasvatustyötä. Myös epävirallisia koiranäyttelyitä järjestetään. Niitä järjestävät esimerkiksi eri rotujen koirakerhot.

Näyttelyssä on eri luokkia, joihin voi osallistua mm. pennut, juniorit ja aikuiset koirat omissa luokissaan veteraaneja unohtamatta. Urokset ja nartut arvioidaan erikseen. Tuomarit arvioivat koirat sen mukaan kuinka hyvin ne vastaavat rotumääritelmää. Sekä urosten että narttujen luokissa että pentujen luokissa parhaalle osanottajalle annetaan sertifikaatit. Kansainvälisen, Suomen, tai Pohjoismaiden muotovalion arvon rakas lemmikkisi saa kerättyään tarpeellisen määrän sertifikaatteja. Ja tietysti näyttelyn päätteeksi valitaan koko näyttelyn kaunein koira, niin sanottu Best In Show.

Erilaiset näyttelytyypit

Näyttelytyyppejä on erilaisia. Virallinen näyttely tarkoittaa näyttelyä, joka on Suomen Kennelliiton hyväksymä ja jossa jaetaan sertifikaatteja. Myös kansainvälisissä näyttelyissä jaetaan CABIBeja, eli kansainvälisiä sertifikaatteja, ja pohjoismaisissa näyttelyissä jaetaan NORD -sertifikaatteja.

Viralliset näyttelyt:

  • Kansainvälinen koiranäyttely
  • Kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
  • NORD-näyttely
  • Ryhmänäyttely
  • Rotukohtainen erikoisnäyttely

Kansainvälisissä sekä kaikkien rotujen kansallisissa koiranäyttelyissä arvostellaan kaikki Suomessa hyväksytyt koirarodut. Näyttely voi kestää yhden päivän, jolloin kaikki luokat tai ryhmät arvostellaan sen päivän aikana. Näyttelyt voivat kestää myöskin kaksi päivää tai enemmän, jolloin arvostelussa olevat rodut jaetaan eri päiville. Erikoisnäyttelyssä voi olla minimissään yksi rotu arvosteltavana.

Epäviralliset koiranäyttelyt

Tämän luokan näyttelyissä ei jaella sertifikaatteja. Epävirallisiin näyttelyihin kuuluu:

  • Epävirallinen koiranäyttely eli niin sanottu “open show”
  • Pentunäyttely

Tämän lisäksi Suomessa järjestetään pitkin vuotta Match Show -näyttelyitä.

Näistä näyttelyistä voit etsiä tietoa esimerkiksi paikkakuntakohtaisten koirakerhojen nettisivuilta sekä ilmoitustauluilta. Match show -tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan vasta paikan päällä.

Kaikkia Suomessa järjestettäviä koiranäyttelyitä kutsutaan “drive-in” -näyttelyiksi, mikä tarkoittaa sitä, että esiteltävien koirien ei tarvitse olla paikalla koko aikaa. Koirien pitäisi saapua paikalle ennen sen rodun arvostelun alkamisaikaa, ja ne saavat lähteä paikalta arvostelun päättymisen jälkeen. Yleensä näyttelyiden aikataulun voi tarkistaa itse internetistä.

Koiranäyttelyt maailmalla

Koiranäyttelyitä järjestetään paljon myös muissa maissa. Suosituimpia maita koiranäyttelyiden osalta ovat Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Niissä merkittävimpiä koiranäyttelyitä ovat mm. Crufts sekä Westminster.

Crufts

Maailman suurin koiranäyttely Crufts järjestetään Isossa-Britanniassa. Se on nimetty luojansa Charles Cruftin mukaan, joka työskenteli siihen aikaan toimitusjohtajana koirien keksien valmistajana. Tämä antoi hänelle mahdollisuuden matkustella pitkin Britanniaa ja myös muihin maihin. Matkustelun myötä hän tutustui muihin koiraharrastajiin ja huomasi, että korkean luokan koiranäyttelyitä kaivattaisiin enemmän.

Vuonna 1886 Cruft järjesti itse ensimmäisen koiranäyttelynsä, jota kutsuttiin nimellä “First Great Terrier Show”. Näyttelyssä oli 57 luokkaa ja yli 600 koiraa esillä. Ensimmäinen virallinen Crufts -näyttely järjestettiin viisi vuotta myöhemmin vuonna 1891. Se oli ensimmäinen näyttely, johon kaikki rodut olivat tervetulleita, ja siihen osallistui yli 2 000 koiraa. 1800 -luvun lopussa osallistujia oli jo yli 3 000.

Vuosina 1918-1920 näyttelyitä ei järjestetty ensimmäisestä maailmansodasta johtuen. Vuonna 1928 annettiin ensimmäinen Best In Show -sertifikaatti, joka meni greyhound -rotuiselle koiralle nimeltä Primley Sceptre. Cruft kuoli vuonna 1938 ja hänen leskensä jatkoi näyttelyn pyörittämistä vuoteen 1942 saakka, milloin hän myi sen The Kennel Clubille.

Vuonna 2018 Crufts -näyttelyyn osallistui yli 162 000 vierailijaa ihailemaan koiria, sekä 21 000 koiraa osallistui kilpailemaan sertifikaateista.

Westminster Kennel Club Dog Show

Westminster on Yhdysvalloissa New Yorkin kaupungissa järjestettävä koiranäyttely. Tällainen näyttely järjestettiin ensi kertaa toukokuun 8. päivä vuonna 1877. Se ei ole kuitenkaan vanhin Yhdysvalloista peräisin oleva näyttely, sillä ensimmäinen Kentucky Derby -näyttely järjestettiin jo kahta vuotta aikaisemmin vuonna 1875.

Westminster -näyttely järjestettiin ensi kertaa sen aikaisessa Gilmore’s Gardenissa (Madison Square Garden), ja siihen osallistui yli 1 200 koiraa. Näyttelyn oli tarkoitus kestää aluksi vain 3 päivää, mutta se oli niin suosittu, että se piti muuttaa nelipäiväiseksi näyttelyksi.

Nykyään näyttelyyn voi osallistua maksimissaan 2 800 koiraa Madison Square Gardenin tilan puutteen vuoksi. Näyttely järjestetään joka helmikuu New Yorkissa ja se kestää kaksi päivää ja yötä. Päivisin koirat kilpailevat samaa rotua, joista jokaisesta rodusta voittajakoira siirtyy rotukohtaiseen ryhmään. Sitten illalla valitaan joka ryhmästä paras koira, ja vielä lopuksi valitaan ryhmien parhaista koirista koko näyttelyn paras koira, eli Best In Show.

Yhteenveto

Koiranäyttelyt ovat tänä päivänä todella suosittuja koiraharrastajien keskuudessa. Niissä on helppo tutustua eri rotuihin sillä niissä on esillä paljon erilaisia rotuja. Kannattaa käydä näyttelyissä tutustumassa, jos suunnittelee vaikkapa itse koiran hankintaa. Niissä voi myös vaikkapa tutustua muihin koiraharrastajiin. Kaiken kaikkiaan näyttelyitä järjestetään ympäri maailmaa, ja ne ovat aina ainutlaatuinen kokemus.