Internetin välityksellä on mahdollista katsoa koirien juoksukilpailuja livenä ja monet nettisivut tarjoavat kisoja katsottavaksi ilman maksua. Yleensä koirien rotu kisoissa on greyhound. Koirien juoksukilpailuista vetoa lyöminen on melko suosittua ja syynä siihen on ainakin suurilta osin se, että suurella osalla ihmisistä on internet käytössään. Greyhoundien juoksukisoista vetoa lyöminen on monelle ihmiselle uusi tapa viihtyä, ja vedonlyönnille on paljon kysyntää. Se ei ehkä ole niin suosittua kuin hevosilla, mutta siitä on saatu myös bisnes aikaiseksi.

Kaupallisia greyhoundien juoksukilpailuja, joista on mahdollista lyödä vetoa, järjestetään ympäri maailman 8 eri maassa joissa kisoja valvovat maiden valtioiden virastot. Sekä noin 21 maassa, missä säädökset eivät ole niin tiukkoja. Muissa maissa koirien juoksukilpailut ovat yleensä harrastuspohjaisia ja monet valmentavat myös omia vinttikoiriaan juoksukilpailuihin.

Greyhound -kisat Suomessa

Suomessa monet harrastavat lajia. Koiran omistajat treenaavat ja valmentavat koiriaan juoksukisoihin. Koiran kasvattamisesta juoksijaksi onkin paljon tietoa tarjolla. Monien mielestä se on kohtuullisen helppoa. Perusasiat, jotka vaaditaan koiran hyvinvointiin ja turvalliseen kilpailuun ovat melko yksinkertaisia.

Niin sanottu “Greyhound racing” vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja malttia. Esimerkiksi Suomessa Greyhound Racing Liiton kilpailuissa on kaksi rotua kisaamassa: greyhoundit sekä kooltaan pienemmät whippetit.

Radalla nämä koirat pääsevät toteuttamaan itseään alkukantaisen viettinsä pohjalta. Tämä vietti on koirille luontainen ja voimakas ajamis- ja saalistamisvietti. Koiranpennun kouluttaminen keinovieheelle onkin suhteellisen helppoa tästä johtuen. Greyhound Racing Liiton radat ovat ovaalin mallisia, yleensä noin 500 metriä pitkiä ja hiekkapintaisia. Yhdessä kisassa juoksee yleensä maksimissaan 6 koiraa, jotka lähtevät samaan aikaan kopeista juoksemaan. Ne jahtaavat moottorilla toimivaa jänistä eli viehettä. Koira, joka ylittää ensimmäisenä maaliviivan, voittaa kisan.

Kisoja on eri muodoissa kuten 300 metrin sprintti-kisa, 500 metrin keskimatkan kisa ja 700 metrin stayer -kisa. Koirat voivat osallistua näihin kilpailuihin 15 kuukauden ikäisenä. Ennen ensimmäistä kilpailua on kuitenkin suoritettavat niin sanottu testijuoksu, jossa seurataan koiran fyysistä ja henkistä valmiutta osallistua kisoihin. Koirilla pitää olla kisoissa päällään kuonokopat ja eriväriset numeromanttelit.

Kisojen historia eri maissa

Greyhound -kisojen juuret ovat muinaisessa Egyptissä. Ensimmäisten kisojen järjestämisen kerrotaan tapahtuneen jo 2500 eKr. Greyhoundit olivat suosittu koirarotu egyptiläisten keskuudessa.

Englanti

Vaikkakin nykyaikana Englannissa kisat ovat todella suosittuja, niin ensimmäiset kunnolliset kisat järjestettiin vasta 1700-luvun aikana Kuningatar Elizabethin toimesta. Silloin kisaamassa oli vain kaksi koiraa toisiaan vastaan. Vedonlyöntiä kisoista harrastettiin jo tuolloin. Kisojen suosio kasvoi Englannissa nopeasti saavuttaen huippunsa 1800 -luvun aikana.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa juoksuja alettiin järjestämään vasta 1900 -luvulla. Vuonna 1919 Owen Patrick Smith ja Blue Star Amusement Company rakensivat ensimmäisen kisaradan Yhdysvaltoihin Emeryvilleen Kaliforniassa. Alkuun kisoissa oli Englannin tapaan vain kaksi koiraa, mutta kun laji kasvatti suosiotaan, kisaavien koirien lukumäärä kasvoi jopa kahdeksaan koiraan.

Greyhoundien juoksukisat olivat tämän jälkeen laittomia jonkin aikaa, mutta vuonna 1931 Floridan osavaltioissa tehtiin uusi laki, joka salli taas kisat. Vuoteen 1935 mennessä oli noin 10 laillista rataa jotka järjestivät juoksuja. Nykyään niitä on 19 eri osavaltioissa.

Australia

Australiassa greyhound -kisat ovat kovassa suosiossa. Dapto Greyhound Club sai luvan järjestää kisoja ensimmäisen kerran vuonna 1936. Australiassa on maailman suurin palkintopotti Melbourne Cupissa. Palkinnon arvo on noin 600 000 Australian dollaria. Juoksuratoja on Australiassa 65.

Pohjoismaissa ja Suomessa

Tanska oli Pohjoismaista ensimmäinen joka järjesti Greyhound -kisoja. Siellä pidettiin ensimmäinen kisa 1920 -luvulla. Suomessa ensimmäiset viralliset kisat järjestettiin vasta vuonna 1951 ja ensimmäinen rata rakennettiin vuonna 1968 Mikkeliin. Ratoja on tämän jälkeen tullut useita lisää ja niitä on erilaisten vinttikoirien kisakäytössä kuusi kappaletta levittäytyneenä ympäri Suomen maata.

Muualla maailmassa tämä laji oli ammattilaisten johtamaa, mutta Suomessa ei ollut resursseja pitää kisoja niin isossa mittakaavassa, joten siitä tuli monille tämän takia harrastus. Kisat toimivat Suomen Kennelliiton alaisuudessa, ja näin on siis aina ollut.

Kisojen aiheuttama keskustelu

Vinttikoirien juoksukisat ovat aiheuttaneet maailmalla paljon keskustelua, koska monilla ammattimaisilla koirankasvattajilla ympäri maailmaa on ollut ongelmia kuten koirien huono kohtelu. Kuitenkin useissa maissa, joissa kisat ovat laillisia, on järjestöjä ja valtion virastoja valvomassa toimintaa.